Освећени темељи цркве Светог Саве у Бајиној Башти

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке г. Јован 1. фебруара 2014. годинеосвештао темеље цркве посвећене Светом Сави у Бајиној Башти

Чину освећења је присуствовао је многобројни верни народ, коме се Владика са очинском љубављу обратио пригодном беседом. Владика Јован је посебно нагласио величину благослова за ову генерација људи који живе у Бајиној Башти и подиже храм. Владика је подсетио да је црква заправо „део Неба на земљи“ и да се изграђивањем цркве и помагањем и трудом око њене изградње наша имена уписују у „Књигу Живих“. Ове речи је Владика поменуо и у беседи коју ју изговорио приликом подизања крста на месту предвиђеном за цркву и оне су – као оно семе које паде „на земљу добру, и доноси род, једно по сто, а једно по шездесет, а једно по тридесет“ (Мт. 13,8) – заиста уродиле плодом у овом малом граду, па су темељи цркве изграђени за само осам дана. У темеље је уграђено 7000 килограма арматуре, око 200 кубика бетона, а за шаловање темеља је утрошено 25 кубика даске. Свакога дана на градилишту је радило између 40 и 50 мајстора, и то сви потпуно бесплатно, сматрајући за част да дају свој допринос једном оваквом подухвату. Бајина Башта и околна села су кроз историју познати по добрим и вредним домаћинима и добрим мајсторима који граде цркве и куће широм света. Храну и пиће за раднике су доносили бајинобаштански пекари и вредни домаћини као свој допринос овом светом подухвату. Темељи цркве Светог Саве имају 510 м2, а председник грађевинског одбора је г. Мијодраг Читаковић, директор Дринско-лимских хидроелектрана, архитекта је г. Бранко Игњатовић са Златибора, а пројекат је израдио г. Радан Јокић из Бајине Баште. Градњу води, са благословом епископа Јована, парох друге парохије бајинобаштанске протојереј Горан Милинковић, архијерејски намесник рачански, који се од 2005.године истрајно борио за добијање локације за нови храм у Бајиној Башти.

Након освећења темеља, владика Јован је одржао састанак у ОШ „Свети Сава“ са директорком школе гђом Лепосавом Ивановић, председником грађевинског одбора Мијодрагом Читаковићем, председником општине г. Златаном Јовановићем, замеником председника општине г. Радомиром Филиповићем, који је дао огроман допринос у почетку градње, архитектом Бранком Игњатовићем, директором Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Србије др Милетом Радојевићем, директором Патријашијске управне канцеларије протојерејем-ставрофором Стојадином Павловићем и представницима других школа архијереског намесништва рачанског. После састанка трудом верног народа у Бајиној Башти, спремљена је трпеза љубави, којој су осим уважених гостију и свештенства присуствовали и мајстори који су за само осам зимских дана урадили ово богоугодно дело. У току ручка присутнима се обратио г. Раде Спасојевић, подпредседник грађевинског одбора, председник општине г. Златан Јовановић, а затим и директор за сарадњу са Црквама и верским заједницама Србије др Милета Радојевић уз чију помоћ је и отпочела изградња цркве. У овим обраћањима исказана је захвалност и добра воља за даљу сарадњу, како на изградњи цркве Светог Саве, тако и на другим пољима.

Извор: Епархија шумадијска